Pages

Thursday, September 27, 2018

TUR -- Rusya’yı şeytanlaştırma stratejisi yazan Manlio Dinucci


Rusya’yı şeytanlaştırma stratejisi
yazan Manlio Dinucci
Geçtiğimiz Mayıs ayında Beş Yıldız Hareketi ve Lig Partisi arasında imzalanan hükümet sözleşmesi, İtalyanın ABDyi « ayrıcalıklı müttefiki » olarak gördüğünü teyit ediyor. Bu bağ, Temmuz ayında Başkan Donald Trump ile görüşmesinde, ABD ile « karşılaşılacak belli başlı meydan okumalar için ABDnin ayrıcalıklı muhatabı olması için, kısmen bir ikizleme, bir stratejik işbirliği » kuran Başbakan Guiseppe Conte tarafından pekiştirilmiştir. Aynı zamanda, yeni hükümet sözleşmesinde « bir tehdit olarak değil ama bir ekonomik ortak » ve hatta « NATO’nun potansiyel ortağı gibi algılanacak Rusyaya açılım » yapma taahhüdünde bulundu. Bu kutsal su kullanarak şeytanla uzlaşmak gibi bir şeydir.
Bu yüzden, hükümette olduğu kadar muhalefette de, asıl savaşmaya hazırlanmamız gereken tehdit saçan düşman görüntüsü yaratmayı hedefleyen ABDnin Rusyayı şeytanlaştırma stratejisidir.
Bu strateji, Senato’ya yaptığı sunumda Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Wess Mitchell tarafından ortaya konuldu: « Rusya kaynaklı tehditle başa çıkabilmek için, ABD diplomasisinin kimsenin yedeği olmayan ve müttefik ve tüm güç araçlarımızla tamamen bütünleşmiş bir askeri güç tarafından destekleniyor olması gerekmektedir » [1].
ABD, askeri bütçesini arttırarak, 2020’den itibaren Rusya’ya karşı İtalyada ve başka Avrupa ülkelerinde konuşlandırılacak olan yeni B61-12 nükleer bombaları da dahil « nükleer silahlarını yeniden düzenlemeye » başladı.
Müsteşar Yardımcısı, ABDnin 2015 yılından beri « Avrupanın caydırıcılık girişimi » yani Rusyaya karşı Avrupadaki askeri varlıklarını arttırmak için, 11 milyar dolar (ki 2019da 16 milyara çıkacaktır) harcadığını belirtiyor.
NATO içerisinde, Avrupalı müttefiklerin askeri harcamasını 40 milyar dolardan fazla arttırmayı ve biri Atlantik için « Rus denizaltıları tehdidine karşı » ABDde olmak üzere iki yeni komutanlık oluşturmayı başardı. ABD, Avrupada Polonya ve Baltık ülkeleri gibi özellikle « cephe hattındaki devletleri » desteklemektedir ve Gürcistan ve Ukraynaya (yani Güney Osetyaya karşı saldırı ve Maidan Darbesiyle ABD ve NATO’nun Rusya’ya karşı gerginliğin tırmandırılması sürecini başlatan devletler) silah tedarikine yönelik kısıtlamaları kaldırdı.
şişleri Bakanlığı temsilcisi Rusyayı sadece askeri saldırganlıkla değil ama ABDde ve Avrupa devletlerinde « toplumu ve hükümeti istikrarsızlaştırmak için halka yönelik kitle psikolojisi kampanyaları » düzenlemekle suçluyor. Kremlin, « uluslararası egemenlik için Putinci sistemin daimi çabası » kapsamına giren bu operasyonları yürütmek için « bir zamanlar Bolşevikler ve Sovyet devleti tarafından kullanılan ve dijital çağ için güncellenen yıkıcı politikalar silahını » kullanıyor.
Wess Mitchell, Rusya’yı ABD’nin ustası olduğu konuda suçluyor: Dışişleri Bakanlığınınki de dahil olmak üzere 17 adet federal casusluk ve yıkıcılık ajansları var. Dışişleri Bakanlığınınki yeni bir yüze sahip oldu: bölgelerarası stratejiler geliştirmekle görevli « Rusyanın kötü niyetli faaliyetleri ve eğilimleri için Kıdemli Danışman » [2]. Bunu temel alarak ABD’nin Avrupa ve Avrasya’daki 49 diplomatik misyonunun, bulundukları ülkelerde Rus nüfuzuna karşı özgün eylem planları yürütmeleri gerekmektedir.
İtalyadaki ABD Büyükelçiliğinin eylem planının ne olduğunu bilmiyoruz. Ancak « ABDnin ayrıcalıklı muhatabı » olarak, Başbakan Contenin bunu gayet iyi bildiğini düşünüyoruz. Rusyanın « kötü niyetli faaliyetleri » İtalyayı istikrarsızlaştırmadan, bunu parlamento ve ülkeye açıklamasında yarar bulunmaktadır.
Çeviri
Osman Soysal
[1] “Statement of A. Wess Mitchell at the US Senate Foreign Relations Committee”, by A. Wess Mitchell, Voltaire Network, 21 August 2018.

[2] Senior advisor for Russian Malign Activities and Trends ya da SARMAT, aynı zamanda Rusya’nın yeni kıtalararası füzesine verdiği isimdir. Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bayan Zaharova buna eğlenceli bir tepki göstererek « bu bir telif hakları ihlalidir » dedi.

NO WAR NO NATO


Manlio Dinucci

Coğrafyacı ve jeo-politikçi. Yayınlanan son eserleri: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.