Pages

Wednesday, February 6, 2019

RO -- Manlio Dinucci -- ARTA RAZBOIULUI -- WASHINGTON, MOTIVUL FORTEI

« Arta RAZBOIULUI »
Washington, motivul fortei
de Manlio Dinucci

Acum două săptămâni, Washingtonul l-a proclamat ca Președintele al Venezuelei, pe Juan Guaidò, cu toate ca el nici măcar nu a participat la alegerile prezidențiale și l-a declarat ilegitim pe Președintele Maduro, ales din punct de vedere legal, anunțînd deportarea lui la Guantánamo.

S
ăptămâna trecută a anunțat suspendarea de către SUA a tratatului INF, atribuind responsabilitate Rusiei, și astfel, a deschis o fază și mai periculoasă a cursei înarmărilor nucleare.

În această săptămână, Washingtonul da înca un pas: mâine, pe 6 februarie, NATO sub comanda SUA, se extinde înca și mai mult, odată cu semnarea protocolului de aderare a Macedoniei de Nord, ca al 30-lea membru al sau.

Nu știm ce alt pas va da Washingtonul în săptămâna viitoare, dar știm care este direcția: o succesiune din ce în ce mai rapida de acțiuni de forță, cu care SUA și alte puteri occidentale încearcă să mențină dominiul unipolar, într-o lume care devine multipolară. Această strategie - o expresie nu de forta, însa de slăbiciune, deși nu mai puțin periculoasă – calca în picioare cele mai elementare norme ale Dreptului Internațional.

Un fapt care exemplifica, este lansarea unor noi sanc
țiuni SUA împotriva Venezuelei, cu "înghețarea" activelor de 7 miliarde de dolari aparținând companiei petroliere de stat, cu obiectivul declarat de a împiedica Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, de a exporta petrolul.

Venezuela, pe lângă faptul că este una dintre cele șapte țări din lume cu rezerve de coltan, este de asemenea bogată în aur, cu rezerve estimate în peste 15.000 de tone, utilizate de Stat pentru a cumpăra valută de rezervă și pentru a cumpăra produse farmaceutice, produse alimentare și alte produse de prima necesitate. Din acest motiv, Departamentul de Trezorerie al SUA, împreună cu miniștrii de Finanțe și guvernatorii Băncilor Centrale ale Uniunii Europene și ai Japoniei, au efectuat o operațiune secretă de "expropriere internațională" (documentată de Il Sole 24 Ore).

Au confiscat: 31 de tone de lingouri de aur aparținând Statului Venezuelan:

Ø   14 tone depuse la Banca Angliei,
Ø   17 tone transferate acestei bănci, de către Deutsche Bank german, care le promisese ca garanție pentru un împrumut, rambursate integral de Venezuela în valută de rezervă.

O jefuială în regulă, adevărată și în timp util, în stilul celei care, în 2011, a condus la "înghețarea" fondurilor suverane ale Libiei de 150 miliarde de dolari  (acum în mare măsură dispărută), cu diferenta că, aceasta contra aurului venezuelan, a fost efectuată în secret. Obiectivul este același: să spînzure din punct de vedere economic Statul țintă, pentru a accelera colapsul acestuia, pentru a stimula opoziția internă și, dacă nu este suficient, pentru a ataca în mod militar, din exterior.

Cu aceeași lipsa de respect față de cele mai elementare reguli de comportament în relațiile internaționale, Statele-Unite și aliații ei, acuză Rusia de încălcarea Tratatului INF fără să prezinte dovezi, în timp ce ignoreaza fotografiile divulgate prin satelit de Moscova, care dovedesc că Statele Unite au început pregătirea producției de rachete nucleare interzise de Tratat, într-o fabrică din Raytheon, cu doi ani înainte de a acuza Rusia de încălcarea Tratatului.

În sfârșit, în ceea ce privește noua extinderea a NATO, care va fi ratificată mâine, trebuie amintit că, în 1990, în ajunul dizolvării Pactului de la Varșovia, Secretarul de Stat al SUA, James Baker, a asigurat Președintelui URSS , Mikhail Gorbaciov, că «NATO nu se va extinde, nici un centimetru spre Est» . În douăzeci de ani, după ce a demolat cu războiul, Federația Iugoslavă, NATO a crescut de la 16 la 30 de țări, extinzându-se din ce în ce mai mai mult spre Est, în directia Rusiei.

il manifesto, 05 Februarie 2019

Tradus: Light Journalist
 NO WAR NO NATO
SEMNEAZĂ ACEASTĂ PETIȚIE 
Video Playlist


Manlio Dinucci

Geografo si geopolitolog. Ultimele lucrari publicate: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.