Pages

Wednesday, December 26, 2018

TUR -- Manlio Dinucci -- Üç maymunu oynayan İtalya nükleer savaş tehlikesiyle karşı karşıya


Resultado de imagem para pictures of Conti di Maio , Salvini together

Üç maymunu oynayan İtalya nükleer savaş tehlikesiyle karşı karşıya
yazan Manlio Dinucci


Dünyanın nükleer savaş tehlikesini küçümsediğini ve bu eğilimin giderek güç kazandığını söyleyen Rus Devlet Başkanı Vladimir Putinin uyarısı hangi tepkilere yol açtı?
La Repubblica’nın « çok velveleci bir tarz » yorumu anlamlıdır. Ve Parlamento kanadının mutlak sessizliği de çarpıcıdır. Sanki Putinin yılsonu basın toplantısı sırasında « tüm medeniyetin ya da belki de tüm gezegenin yok olmasına » yol açabilecek diyerek uyarı bulunduğu nükleer silahlanma yarışıyla İtalyanın hiçbir ilgisi yokmuş gibi [1]. Bu senaryo velveleci değildir ama nükleer silahların etkilerini araştıran bilim insanları tarafından öngörülmektedir.
Putin, « küresel bir nükleer felakete yol açacak, düşük etkili taktik nükleer başlıklar yaratarak, nükleer silahların kullanımı eşiğini düşürme eğilimi »nin özellikle tehlike arz ettiğini vurgulamaktadır. ABDnin İtalya, Almanya, Belçika, Hollanda ve belki de başka Avrupa ülkelerinde 2020 yılının ilk yarısında konuşlandırmaya başlayacağı yeni B61-12 nükleer bombaları bu sınıfa girmektedir. Amerikan Biliminsanları Federasyonu (FAS), « yüksek hassasiyet ve daha az hasar verici başlıkların kullanılması olasılığı, askeri komutanları, radyoaktif serpinti ve karşılıklı hasarların sınırlı olacağını düşünerek, bir saldırı sırasında nükleer bomba kullanılması yönünde baskı yapmaya itebilir » diye uyarmaktadır.
İtalya, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını ihlal ettiği ve BMnin Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşmasını imzalamadığı, ABDye başta Rusyaya karşı olmak üzere sadece üsler değil ama nükleer bombaların kullanılması için uçak ve pilotlar sağladığı için, giderek artan nükleer savaş tehlikesinin ortak sorumlusudur. Bu, parlamentonun tamamının açık veya zımni rızasıyla (etkin bir muhalefet yürütmekten feragat etme yoluyla) gerçekleşmektedir.
Putin, diğer tehlikenin, ABD’nin 2002 yılında ABM (Anti Balistik Füze –ç.n) Anlaşmasından geri çekilmesiyle yürürlüğe sokulan « uluslararası silah kontrol sisteminin dağıtılması » olduğu konusunda uyarmaktadır. 1972 yılında ABD ve SSCB arasında imzalanan anlaşma, saldırıya uğrayan ülkenin misillemede bulunmasını engelleyerek, bir ilk saldırıyı yani bir sürpriz nükleer saldırıyı kolaylaştıracağı için, her iki tarafın da önleyici füzeler konuşlandırmasını yasaklıyordu. Anlaşmadan geri çekilmesiyle birlikte ABD, önleyici füzeler dışında nükleer başlıklı seyir füzeleri de fırlatabilen füze rampalarına sahip olan, Romanya ve Polonya iki kara tesisi ve Baltık Denizi ve Karadenizde seyreden dört savaş gemisiyle, « füze kalkanı »nı geliştirerek, Avrupadan Rusya sınırına kadar genişletti.
Bu durumdan da İtalya ortak olarak sorumludur: Sigonellada (Sicilya) dünyadaki beş örneğinden biri olan « füze kalkanı »nın uydu istasyonu JTAGS konuşludur. ABDnin bugün itibariyle, Avrupada Rusyaya karşı karada konuşlu orta menzilli nükleer füzeler konuşlandırabilmek için, 1987 tarihli İNF anlaşmasından (Comisoda konuşlu ABD nükleer füzelerinin kaldırılmasına yol açan) çekilmek istemesiyle birlikte durum daha da ciddileşmiştir. Burada da, 4 Aralık 2018deki Kuzey Atlantik Konseyinde bu planı onaylayan ve bu füzelerin İtalyaya yerleştirilmesine olumlu baktığı muhakkak olan İtalyan hükümetinin ortak sorumluluğu söz konusudur. Putin, « füzelerin Avrupaya ulaşması durumunda, göstereceğimiz tepki karşısında Batı şaşırmamalıdır » dedi. 
Bu uyarı, İtalyanın güvenliğini gerçekten tehlikeye atan ABD nükleer bomba ve füzeleri gelirken, hiçbir şey görmeyen, duymayan ve söylemeyen, ama göçmen karşıtı « güvenlik kararnamesi » için destek dilenen Bakanlar Kurulunun başındaki Guiseppe Conte ve iki yardımcısı Luigi Di Maio ve Matteo Salvini tarafından göz ardı edilmektedir.
Çeviri: Osman Soysal


NO WAR NO NATO

https://www.pandoratv.it/category/opinioni/manlio-dinucci-opinioni/


Manlio Dinucci

Coğrafyacı ve jeo-politikçi. Yayınlanan son eserleri:  Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.