İtalyan gazeteci ve siyasetçi Guilietto Chiesa yaşamını yitirdi. World Political Forum ve Valdai İnternational Discussion Club üyesiydi. 2002 yılından bu yana Voltaire İletişim Ağı ve Axis for Peace konferansı çalışmalarına faal olarak katılıyordu.
VOLTAİRE İLETİŞİM AĞI | ROMA (İTALYA)
Giulietto Chiesa, Kurtuluş ve İkinci Dünya Savaşı’nın 75. Yıldönümü dolayısıyla 25 Nisan tarihinde düzenlenen uluslararası Savaş virüsünden kurtulalım konferansını sonuçlandırmasından birkaç saat sonra yaşamını yitirdi. Kurucularından olduğu Comitato No Guerra No Nato tarafından ve Profesör Michel Chossudovsky tarafından yönetilen Küreselleşme Araştırma Merkezi, Global Research (Kanada) tarafından düzenlenen bu konferans video canlı yayın yöntemiyle gerçekleştirildi.
İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinden, Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya’ya, Kanada’dan Avustralya’ya kadar çok sayıda konuşmacı, savaşın 1945’ten bugüne hiç bitmemesinin altında yatan nedenleri değerlendirdi: İkinci Dünya Savaşı’nı Soğuk Savaş, ardından peşi sıra bir dizi savaş ve nükleer çatışma riskini artıran Soğuk Savaş’a benzer bir duruma geri dönüş süreci izledi.
Ekonomistler Michel Chossudovsky (Kanada), Peter Koenig (İsviçre) ve Guido Grossi (İtalya), ulusal ekonomilere el koymak için büyük ekonomik ve finansal güçlerin koronavirüs krizini nasıl kullandıklarını ve bu planı engellemek için ne yapmamız gerektiğini anlattı.
David Swanson (World Beyond War Yöneticisi, ABD), ekonomist Tim Anderson (Avustralya), foto muhabiri Giorgio Bianchi ve tarihçi Franco Cardini, aynı büyük güçlerin çıkarlarına hizmet eden, geçmiş ve bugünkü savaşlardan söz ettiler.
Siyasi-askeri konuların uzmanı Vladimir Kozin (Rusya), denemeci Diana Johnstone (ABD), Nükleer Silahsızlanma Kampanyası sekreteri Kate Hudson (Birleşik Krallık) felakete yol açacak bir nükleer çatışma olasılığını artıran mekanizmaları inceledi.
Julian Assange’ın babası John Shipton (Avustralya) ve US Army’sinde eski albay Ann Wright (ABD), ömür boyu hapis ya da ölüm cezasına çarptırılmasının beklendiği ABD’ye iade edilmesi beklenen, Londra’da tutuklu Wikileaks kurucusu gazeteci Julian Assange’ın trajik durumunu aktardı.
Giulietto Chiesa konuşmasında aynı konu üzerinde odaklandı. Konuşmasından bazı bölümler:
« Julian Assange’ın ortadan kaldırılmak istenmesi gerçeği, bizlerin de, ülkemizde ve dünyada neler olduğunu anlamamız engellenip karanlıkta bırakılarak, süngüden geçirileceğimiz, tehdit edileceğimiz anlamına gelmektedir. Bu gelecek değil, şimdiki zamanın sorunudur. İtalya’da hükümet, resmi olandan farklı olan tüm haberleri ortadan kaldırmakla resmi olarak görevlendirilmiş bir sansür ekibi örgütlemektedir. Bu açıkça devlet sansürüdür, başka bir şey değil. Devletin televizyon kanalı RAİ de, ekranları işgal eden gündelik yalanlarının izlerini silmek üzere, « fake news »lere karşı bir görev gücü oluşturmaktadır. Ve sonra, daha da kötüsü, sahte haber avcılarından çok daha güçlü çok uzaklardaki gizemli mahkemeler vardır: bilgiyi manipüle eden ve gizli algoritmaları ve makyajları ile itirazsız sansürleyen Google ve Facebook. Daha şimdiden haklarımızı gasp eden yeni mahkemelerle kuşatılmış durumdayız.İtalyan Anayasası’nın 21. maddesini hatırlıyor musunuz? « Herkesin kendi düşüncelerini özgürce ifade etme hakkı vardır » demektedir. Ancak 60 milyon İtalyan, iktidarın 7 televizyon kanalından bangır bangır bağıran tek bir megafonu dinlemek zorundadır. İşte Julian Assange bu yüzden çok geç olmadan uyanmamız için bir simge, bir bayrak, bir isyan davetidir.Sahip olduğumuz, azımsanmaması gereken ancak tek bir ses halinde konuşmayı becerememek ve bölünmüşlük gibi temel bir kusura sahip olan güçlerimizi birleştirmemiz önemlidir. Bilgiye susamış yurttaşlara seslenen bir araca ihtiyacımız vardır ».
Bunlar Giulietto Chiesa’nın son sözleridir. Canlı yayından hemen sonra, konferansın görüntülerinin « içeriği You Tube Topluluğu tarafından halkın bir kesimini hedef alan veya rahatsız edici olarak tanımlandığı için » engellenmesi, onun söylediklerini bir kez daha teyit etmiştir.
Çeviri
Osman Soysal
Osman Soysal
Kaynak
Il Manifesto (İtalya)
Il Manifesto (İtalya)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.